Administrator
Oczywiście wiem zawsze ile dni mają Besse, Dina, czy Jiroemon. Sprawdzam na kalkulatorze najczęściej Mamie Rearden, Marie-Therese Bardet, Amelię England i Antonię Gerenę Riverę itp., bo ich wieku co do dnia nie śledzę tak regularnie. Kiedyś śledziłem wiek wszystkich superstulatków, ale teraz już tylko tych najstarszych.
Czy ty też tak jak ja znasz na pamięć imiona, nazwiska, kraj, datę urodzenia wszystkich żyjących zweryfikowanych superstulatków?
Administrator
Wszystkich nie. Wszystkich to może nawet samych superstulatków nie znam, ale podejrzewam, że w promieniu 300-400 km od mojego miasta to ja posiadam największa wiedzę o superstulatkach.
Administrator
My dwaj posiadamy chyba największą wiedzę o superstulatkach w całej Polsce .
Administrator
No, trzej-czterej, albo i więcej. Tylko pytanie, który z nas posiada na ich temat największą wiedzę?
Administrator
Równo rok temu 18 maja 2011 roku Maria Gomes Valetim została uznana przez GRG za najstarsza żyjącą osobę na świecie.
Dorosły
Pamiętam było to dla mnie wielkim szokiem że została zweryfikowana osoba z Brazylii, a jeszcze większym szokiem że wskoczyła od razu na pierwsze miejsce w tabeli najstarszych żyjacych osób. Największym jednak szokiem było dla mnie to że zmarła kolejna osoba nie dożywając 115 lat i podtrzymując czarną serię która wtedy trwała od śmierci Gertrude Baines kolejnych superstulatek które umierały w 114 roku życia nie dożywając 115. Najbardziej jednak zawiodłem się na Kamie Chinen bo byłem niemalże pewny że dożyje w końcu tych 115 a ona zmarła na 8 dni bodajże przed urodzinami. Dobrze że teraz mamy 115 latków i do tego nie byle jakich ale bardzo silnych.
Administrator
Dzisiaj przez przypadek aktualizując Listę najstarszych ludzi w historii, zauważyłem, że dziś przypada 10. rocznica śmierci Christyny Cock (1881-2002), rekordzistki długowieczności Australii, która żyła 114 lat i 148 dni.
Dorosły
Myślę że długo Christiny Cock w Australii nikt nie pobije. Pokładałem pewne nadzieje w Miriam Schmiererer ale zmarła przedwcześnie, Eva McConnell też nie wydaje mi się superstulatką z takim potencjałem aby pobić Christinę. Rekordów należy się raczej spodziewać w Belgii i Włoszech
Administrator
Ale co to znaczy we Włoszech? W tym kraju czy osoba urodzona we Włoszech, bo jeśli osoba to wciąż żyje nasza Dina Manfredini rekordzistka Włoch.
Administrator
Karakurtowi chodziło oczywiście o superstulatków mieszkających we Włoszech. Dina Manfredini to co innego, bo ona mieszka w USA.