Administrator
Oczywi¶cie wiem zawsze ile dni maj± Besse, Dina, czy Jiroemon. Sprawdzam na kalkulatorze najczê¶ciej Mamie Rearden, Marie-Therese Bardet, Ameliê England i Antoniê Gerenê Riverê itp., bo ich wieku co do dnia nie ¶ledzê tak regularnie. Kiedy¶ ¶ledzi³em wiek wszystkich superstulatków, ale teraz ju¿ tylko tych najstarszych.
Czy ty te¿ tak jak ja znasz na pamiêæ imiona, nazwiska, kraj, datê urodzenia wszystkich ¿yj±cych zweryfikowanych superstulatków?
Administrator
Wszystkich nie. Wszystkich to mo¿e nawet samych superstulatków nie znam, ale podejrzewam, ¿e w promieniu 300-400 km od mojego miasta to ja posiadam najwiêksza wiedzê o superstulatkach.
Administrator
My dwaj posiadamy chyba najwiêksz± wiedzê o superstulatkach w ca³ej Polsce .
Administrator
No, trzej-czterej, albo i wiêcej. Tylko pytanie, który z nas posiada na ich temat najwiêksz± wiedzê?
Administrator
Dzi¶ 117. rocznica urodzin Mary Josephine Ray.
Administrator
Równo rok temu 18 maja 2011 roku Maria Gomes Valetim zosta³a uznana przez GRG za najstarsza ¿yj±c± osobê na ¶wiecie.
Doros³y
Pamiêtam by³o to dla mnie wielkim szokiem ¿e zosta³a zweryfikowana osoba z Brazylii, a jeszcze wiêkszym szokiem ¿e wskoczy³a od razu na pierwsze miejsce w tabeli najstarszych ¿yjacych osób. Najwiêkszym jednak szokiem by³o dla mnie to ¿e zmar³a kolejna osoba nie do¿ywaj±c 115 lat i podtrzymuj±c czarn± seriê która wtedy trwa³a od ¶mierci Gertrude Baines kolejnych superstulatek które umiera³y w 114 roku ¿ycia nie do¿ywaj±c 115. Najbardziej jednak zawiod³em siê na Kamie Chinen bo by³em niemal¿e pewny ¿e do¿yje w koñcu tych 115 a ona zmar³a na 8 dni bodaj¿e przed urodzinami. Dobrze ¿e teraz mamy 115 latków i do tego nie byle jakich ale bardzo silnych.
Administrator
Dzisiaj przez przypadek aktualizuj±c Listê najstarszych ludzi w historii, zauwa¿y³em, ¿e dzi¶ przypada 10. rocznica ¶mierci Christyny Cock (1881-2002), rekordzistki d³ugowieczno¶ci Australii, która ¿y³a 114 lat i 148 dni.
Doros³y
My¶lê ¿e d³ugo Christiny Cock w Australii nikt nie pobije. Pok³ada³em pewne nadzieje w Miriam Schmiererer ale zmar³a przedwcze¶nie, Eva McConnell te¿ nie wydaje mi siê superstulatk± z takim potencja³em aby pobiæ Christinê. Rekordów nale¿y siê raczej spodziewaæ w Belgii i W³oszech
Administrator
Ale co to znaczy we W³oszech? W tym kraju czy osoba urodzona we W³oszech, bo je¶li osoba to wci±¿ ¿yje nasza Dina Manfredini rekordzistka W³och.
Administrator
Karakurtowi chodzi³o oczywi¶cie o superstulatków mieszkaj±cych we W³oszech. Dina Manfredini to co innego, bo ona mieszka w USA.