Administrator
Jeśli znacie jakieś to wypisujcie.
Administrator
Jedyne co przychodzi mi do głowy to to , że Marie Bernátková 1857-1968 była jedyną superstulatnią osobą pochodzącą z krajów słowiańskich ( kiedyś Czechosłowacja teraz Czechy)uznaną za najstarszą na świecie .
Administrator
Inne ciekawostki:
- Besse Cooper urodziła swoje ostatnie dziecko mając 48 lat.
- Rodzice Emmy Tillman mieli 23 dzieci. Kilkoro zmarło w dzieciństwie. Jedna z sióstr żyła 102 lata, brat dożył 108 lat.
- Johnowi Ingramowi McMorranowi wywróżono w młodości dożycie 111 lat.
- Emma Tillman była pomocą domową znanej aktorki, Katharine Hepburn.
- Johanna Booyson (RPA, 1857-1968), była jedyną zweryfikowaną superstulatką, mieszkającą przez całe życie w Afryce. Była w dodatku najstarszą żyjącą osobą.
- Christian Mortensen był podejrzewany o kontakty homoseksualne.
- Alphaeus Philemon Cole (1876-1988) - amerykański malarz. Był najstarszym mężczyzną znanym nie tylko z długowieczności. Żył 112 lat i 136 dni.
- Hendrikje van Andel-Schipper w dzieciństwie ciężko chorowała. Przeżyła tylko dzięki troskliwej opiece swej babci.
- Anna Stoehr w chwili urodzenia była tak słaba, że jej rodzice zdecydowali się ochrzcić ją następnego dnia, gdyż spodziewali się jej śmierci.
Administrator
Niesamowite , o niektórych ani trochę nie wiedziałem. Napisze jeszcze że Hendrikje van Andel-Schipper zmarła na raka.
Lucy Hannah była natomiast najstarszą w historii osobą , która nie otrzymała tytułu NONŚ.
Administrator
Co do Christiana Mortensena, Był żonaty przez ok. 10 lat, ale rozwiódł się. Potem żył samotnie. W wywiadach mówił, że nie interesowały go kobiety.
Administrator
Może dzięki temu dożył ponad 115 lat? Podobno mężczyźni żyją krócej bo zabija ich testosteron.
Administrator
To znaczy dzięki czemu?
Administrator
Nie wiem. Może jak nie pociągały go kobiety to tak mu testosteron nie buzował.
Administrator
No tak, ale nie można powiedzieć by Emiliano Mercado del Toro, czy Jiroemon Kimura nie interesowali się kobietami. Ten pierwszy miał w swoim życiu trzy kobiety, ale nigdy z żadną się nie ożenił, nie miał też dzieci. Jiroemon Kimura natomiast miał żonę i siedmioro dzieci.
Administrator
Może Emiliano tylko udawał. A Jiroemon Kimura to poprostu nadzwyczajny przypadek. SuperKimura.
Administrator
Lucy Hannah została dopiero zweryfikowana aż 10 lat po śmierci.
Administrator
Maggie Pauline Barnes miała 15 dzieci. Przeżyła 11 z nich.
Administrator
A Elizabeth Bolden miał ponad 114 lat gdy została zweryfikowana. Na 116. urodziny miała 40 wnuków 75 prawnuków 150 praprawnuków 220 prapraprawnuków i 75 praprapraprawnuków. Matko, wyobraź sobie jak musiał wyglądać u niej dzień babci.
Administrator
Maria Esther Capovilla została zweryfikowana w wieku 116 lat.
Administrator
To dlatego Elizabeth Bolden straciła tytuł, a potem go ponownie odzyskała. Już teraz wiem.