Emeryt
Ana Vela Rubio jest 10. najstarszą żyjącym człowiekiem świata i zarazem jest najstarszą Hiszpanką. Wczoraj skończyła 114 lat a więc była młodsza od Emmy o prawie 2 lata i jednocześnie jest 2. najstarszym człowiekiem w Europie.
Zdjęcia archiwalne 4 lata temu:
Administrator
Szkoda, że nie pojawił się oficjalny artykuł o jej urodzinach. Ale wiemy chociaż, że skończyła 114 co dla Hiszpanii jest ewenementem.
10 najstarsza żyjąca osoba na świecie
2 w Europie
Najstarsza która kiedykolwiek zamieszkiwała Katalonię
I 4 najstarsza w historii Hiszpanii
Stulatek
Nikt w Hiszpanii nie ukończył 114. lat od czasów Joana Ruidavets Moll'a z Balearów. To było w 2003... 12 lat temu.
Administrator
Potwierdzony pobity rekord długowieczności Gratulacje! Na filmie z córką 88-letnią, która mieszka kilka ulic dalej i odwiedza ją codziennie.
Przypomnę, po krótce jej historię. Przez lata pracowała w sklepie spożywczym, była też szwaczka, wychowała czworo dzieci samotnie. Kiedy się wspomina o mężu milczy. Przypomina jej ojca, który także był nieobecny w domu. Odżywiała się zawsze zdrowo: mięso, warzywa, ryby, lubi wino półsłodkie. Czyli to co większość Hiszpanów Jest do dzisiaj bardzo zamknięta w sobie, nie lubi opowiadać o swoim życiu, nigdy też nie okazywała swoich uczuć. Wnuk ma 64 lata.
Kiedy dziennikarz zapytał 88-letnią córkę, jak długo matka pożyje odpowiedziała: "To jest nie do przewidzenia kiedy odejdzie, może to być przy jedzeniu, albo przy poobiednej drzemce, ale myślę, że już tak wystarczająco i pięknie pokazała jak żyć".
Więcej na:
http://politica.elpais.com/politica/201 … 85941.html
Administrator
A ze trzy lata temu było z nią już podobno kiepsko, demencja i inne rzeczy. Tymczasem zbliża się do 115 i jest ostatnią zweryfikowaną ss która może to zrobić w tym roku. Spodziewałem się po 1901 roku lepszego wyniku.
Emeryt
I ona wciąż pozytywnie zaskakuje, dzisiaj ma 115 lat 42 dni i dorównała wiekowo Marii Bremont (6. miejsce w Europie i 36. na świecie.
Od początku wierzyłem, że możesz żyć więcej niż 114 lat i miałem rację, a nie każdy w to wierzył!
To taki typ ss - ukryty potencjał!
Emeryt
Ostatni poziom wyrównała, jaki mogły ss wyrównać w tym roku w TOP100 - 115 lat 62 dni (wiek Hendrikje van Andel-Schipper) = 5. w Europie i 34. na świecie!
Ostatnio edytowany przez Rudi57 (2016-12-30 19:21:27)
Administrator
Jest teraz najstarszą żyjącą Europejką, pierwszą ur. w XX wieku. W zeszłym roku umarł jej syn. Podobno jej stan jest stabilny.
http://www.thinkspain.com/news-spain/28 … dest-woman
Administrator
Mary Ann Rhodes też już jest za nią. Kto by się spodziewał!?