Stulatek
Nasz nowy Najstarszy Mężczyzna Europy jest w świetnej kondycji według najnowszego artykułu.
Kilka nowych zdjęć
http://m.blikk.hu/blikk_rovidhir/orvosi … it-2276435
Artykuł węgierski
Győr — Hetente egyszer tornázik, egyedül ellátja magát, és járókeretével még 110 évesen is fürgén közlekedik Gallai Rezső bácsi, az ország legidősebb embere.
Az idősotthonban élő győri bácsika orvosi csoda: a múlt heti vizsgálaton például kiderült, hogy a vérképe alapján negyven évet is letagadhatna. Nem sajog semmije, tünetei nincsenek, gyógyszereket jóformán nem is szed. Rezső bácsi gondolatai – saját elmondása szerint – mégis a halál körül forognak, de ápolói szerint mindez csak álca.
– Minden este úgy fekszem le, hogy bárcsak ne érném meg a reggelt. Nekem már nincs szükségem magamra – közölte tárgyilagosan az 1904-es születésű férfi, aki ennek ellenére mosolygósan, az ötvenes évek divatja szerint hátrafésült hajjal fogadta a Blikket. Bevallotta, hogy imádja a magyar nótát, és rendszeresen hallgatja is a rádióban, de akkor sem kell unatkoznia, ha nosztalgiáznia kell.
– Ez a kép vagy nyolcvan évvel ezelőtt készült, az első feleségem családjával vagyok rajta – vett elő egy megsárgult fotót. – A második feleségemet a vonaton ismertem meg, mindkettővel 32 évig éltem együtt.
A szép emlékek mellett kijutott neki a borzalomból is. A második világháborúban a magyar csapatokkal egészen Brjanszkig jutott, ahol annyi halált, pusztulást és szörnyű sebesülést látott, hogy eldöntötte: akár öncsonkítás árán is, de kikerül abból a pokolból.
– A vonat végéhez álltam, hogy szétroncsoljam a kezemet az ütközőn, és alkalmatlanná nyilvánítsanak a szolgálatra – mesélte. Végül egy váratlan partizántámadás mentette meg: sebesülten, de nem maradandó sérülésekkel került haza. A győri vízügyi igazgatóságon helyezkedett el, ahová még 94 évesen is visszajárt dolgozni. Az idősek otthonába 105 évesen került.
– Sokat beszél a halálról, de szerintem nagyon szeret élni. Több akarat van benne annál, hogy a halálra készülne – vélekedett Sarman Ágota osztályvezető ápoló. – Élvezi, hogy ennyi idős, még fél éve is sokat mesélt a többi lakónak. Picit talán fáradtabb lett azóta, de még mindig szereti, ha körülötte forog a világ.
Stulatek
Wątłe tłumaczenie na polski (by Google)
Gyor - ona wykonuje raz w tygodniu wykonywać sam na sam, a nawet z walker w wieku 110 biegnie żwawo Wujek Gallai Rezsö, najstarszym człowiekiem w kraju.
Mieszka w domu opieki Győr wujka cudu medycznego, na przykład: w ubiegłym tygodniu badania wykazały, że na podstawie badań krwi letagadhatna również czterdzieści lat. No nic nie boli, nie ma żadnych objawów, przyjmowanych leków praktycznie nie ma. Myśli wujek Rezsö - oni krążą wokół śmierci, ale ta jest według przebraniu pielęgniarki tylko - według jego własnych słów.
- Każdej nocy kładę się spać, tak że nie może być warto rano. I nie potrzebujesz mnie - powiedział obiektywnie na 1904-człowieka, który urodził się jednak uśmiecha się moda z lat pięćdziesiątych pod zaczesane do tyłu włosy, otrzymał TMZ. Przyznał, że on kocha węgierską piosenkę, a także regularnie słucha radia, ale nie będzie się nudzić, jeśli masz do nosztalgiáznia.
- To zdjęcie zostało zrobione lub Osiemdziesiąt lat temu Jestem rodziny pierwszej żony na to - wyciągnął pożółkły zdjecia. - Druga żona spotkali się w pociągu, jak mieszkali razem od 32 lat.
Oprócz pięknych wspomnień z horroru wyszedł jej śmieci, jak również. Podczas II wojny światowej, wojska węgierskie Briańsk wymyślił tak wiele śmierci, zniszczenia i strasznej kontuzji widział, że postanowił: nawet kosztem samookaleczenia, ale jest z tego piekła.
- Mam na końcu pociągu do przystanku szétroncsoljam moją dłoń i wyrazić ich nieprzydatność do służby - powiedział. Wreszcie, niespodziewany atak partyzant uratował go: wrócił do domu ranny, ale nie ma trwałych uszkodzeń.Dyrekcja lokalna znajduje się wodę, gdzie nawet w wieku 94 lat wrócił do pracy.Dom opieki był w wieku 105.
- Wiele się mówi o śmierci, ale naprawdę chcę żyć. Będzie miał jeszcze kilka, które były na śmierć - zawyrokował Sarman Agatha Szef pielęgniarkę. - Lubi go tak dużo starszy, jeden pół roku temu powiedział mi wiele innych mieszkańców. Może byłem zmęczony od zawsze, ale nadal chcesz mieć świat kręci się wokół niego.
Administrator
To znaczy, że polepszył się jego stan psychiczny? Ponoć w wieku 109 lat próbował popełnić samobójstwo, a w dniu 110. urodzin powiedział, że nie chce dożyć następnego roku.
Stulatek
Różni różnie to odbierają.
Bernice w wieku 115 chce zostać NŻC.