Administrator
To literówka Besse, chodziło o 1900. Tak jak jest na nagrobku.
Administrator
Aha. To się rozumie.
Noworodek
ja tylko nie rozumiem jednego, ja nie kwestionowałem i nie kwestionuję zasług oraz wspaniałego przykładu jaki swoim życiem dawał Józef Kowalski walcząc o wolną Polskę
To że prezydent Komorowski, kazał odczytać list pożegnalny od siebie wojskowym to jedno, jednak taki człowiek wg mojego skromnego zdania powinien spocząć jeśli nie na Powązkach być może Rodzinie nie pasowało, to powinien być osobiście np na pogrzebie obecny premier lub prezydent, to już jednak minęło i jest historią, teraz możemy sprawić by może powstała w którymś z miast ulica lub plac im Józefa Kowalskiego, my tutaj będziemy pamiętać o Panu Józefie, jednak wyjdź na ulicę i zapytaj 100 przechodniów ciekawe ilu będzie wiedziało kim był Józef Kowalski ....
Stulatek
Z tym zażaleniem to do nich, nie do nas.
Naprawdę proszę o spokój i chwilę zadumy.
I nie mieszanie do tego polityki. Nie warto, naprawdę.
Ale na pocieszenie dodam, że jedynym politykiem, który osobiście odwiedził naszego zasłużonego Rodaka jest pan Tomasz Siemoniak, Minister Obrony Narodowej, który podniósł pana Józefa do stopnia oficerskiego Kapitana w 2012 roku.
Warto zauważyć że był to chyba rekord - Najstarszy, awansowany w historii.
Jeszcze jedno osiągnięcie pana Józefa.
W ostatnim czasie rozmawiam z moimi znajomymi i większość z nich usłyszała o panu Józefie.
Choć on sam w swojej skromności nigdy o to nie zabiegał.
Kto jednak interesuje się tym, co jest dookoła, wie i zapamięta kim był pan Józef.
Ja opowiem o nim swoim wnukom, jeśli będę je miał.
Administrator
Pan Kowalski powinien być mianowany na generała. Kapitan to za mało.
A nazwanie ulicy czy placu Jego imieniem jest doskonałym pomysłem, już dawno sam o tym myślałem
Noworodek
jeszcze coś ku pamięci Pana Józefa http://wmeritum.pl/ku-pamieci-kpt-jozefa-kowalskiego/
Stulatek
Brakuje mi go.
Tak trudno czasami pogodzić się z przemijaniem...