Administrator
Wyra¼ swoj± opiniê.
Administrator
Wiesz, po takich incydentach jak z Cor± Hansen brak s³ów, ale my¶lê, ¿e przy odrobinie szczê¶cia uda mu siê to.
Administrator
¦mieræ Cory Hansen nie by³a dla mnie szokiem. Gdyby teraz zmar³a Dina Manfredini albo Besse Cooper te¿ nie by³oby to dla mnie mnie wielkie zaskoczenie. Ale jakby zmar³ Jiroemon Kimura to bym siê rozczarowa³ i to ogromnie.
Administrator
Mnie najbardziej zabola³aby ¶mieræ Besse i Diny, Jiroemona mniej.
Administrator
Mnie odwrotnie. Najbardziej zabola³aby mnie ¶mieræ Jiroemona, pó¼niej Diny, a najmniej Besse. Widzê, ¿e bardzo emocjonalnie przywi±zujesz siê do niektórych superstulatków. Ja nie tak bardzo. Dla mnie najbardziej bolesne jest, gdy pok³adam w superstulatku wielkie nadziejê, a on nagle umiera. Tak wiêc gdyby Besse umar³a nie by³oby to dla mnie szczególnym szokiem - nie przywi±zujê siê tak bardzo do superstulatków, poza tym zrobi³a ju¿ bardzo wiele, co mnie w pe³ni zadowala. Oczywi¶cie gdyby uda³o siê jej do¿yæ 116 lat cieszy³bym siê niezmiernie. Co innego Jiroemon Kimura, który ma na swojej drodze jeszcze wiele poziomów do pokonania i by³bym wielce rozczarowany, gdyby teraz umar³. No bo popatrz, ma ju¿ tak blisko do Mortensena, a gdyby teraz umar³ to nowy najstarszy ¿yj±cy mê¿czyzna ma 3,5 roku drogi do rekordu.
Administrator
Racja, dla mnie by³by szok gdyby on umar³, ale nie ubolewa³bym tak mocno jak po Besse. Fakt, Jiroemon to du¿a szansa na pobicie Mortensena, bo jak sam napisa³e¶ Pan Józio czy James Sisnett maj± 3,5 roku drogi, ale ¿aden na 99% tego rady zrobiæ nie da, wiêc nastêpny taki mê¿czyzna bêdzie za ok. 4 lat (mo¿e Shelby Harris bo po Jiroemonie mi on najlepiej siê prezentuje). Jiroemon wygl±da mi du¿o lepiej ni¿ Mortensen maj±c 115 lat, wiêc powinien pobiæ go z ³atwo¶ci± i do¿yæ 116, bo czas najwy¿szy aby jaki¶ mê¿czyzna wszed³ do najstarszej dziesi±tki w historii, bo jak na razie to ¿yj±ca dziesi±tka jest dla nich trudno osi±galna. W chwili obecne Jiroemon jest moim trzecim ulubionym ¿yj±cym superstulatkiem (po Besse i Dinie) wiêc te¿ siê o niego martwiê, ale najbardziej wielbiê Besse. Jak siê uda za jaki¶ czas to on bêdzie moim ulubionym ¿yj±cym.
Doros³y
No có¿ wydaje mi siê ¿e jak który¶ mê¿czyzna ma w tym dziesiêcioleciu do¿yæ 116 lat to tylko Jiroemon. Co wiêcej co¶ mi podpowiada ¿e jest to osoba wybitnie odstaj±ca i nie tylko prze¿yje Mortensena ale te¿ ma realne szanse jako pierwszy mê¿czyzna prze¿yæ ponad 116 lat
Administrator
Zgadzam siê z tob±.
Administrator
Ja te¿ siê zgadzam. Na 115 urodzinach mimo wózka wygl±da³ na jakie¶ 113. Micha³ pisa³e¶ co¶ kiedy¶, ¿e 114 lat u mê¿czyzny to 116 lat u kobiety. To teraz jest 117.
Administrator
Tak. 115 lat u mê¿czyzny to tak jak 117-118 dla kobiety. Pisali o tym na The 110 club.
Gość
Michelangelo napisał:
Gdyby teraz zmar³a Dina Manfredini albo Besse Cooper te¿ nie by³oby to dla mnie mnie wielkie zaskoczenie. Ale jakby zmar³ Jiroemon Kimura to bym siê rozczarowa³ i to ogromnie.
Dok³adnie to co napisa³ Micha³, ale moim zdaniem to Jiroemon Kimura prawdopodobnie do¿yje 116 lat, przynajmniej bardzo bym chcia³ ¿eby on tyle do¿y³ i jeszcze na dodatek bardzo chcia³bym zobaczyæ jego zdjêcie ze 116. urodzin, poniewa¿ ¿aden mê¿czyzna tego jeszcze nie dokona³, ale bior±c pod uwagê fakt ¿e on dobrze wygl±da jak na swoje 115 lat to 116 lat nie powinno byæ dla niego ¿adnym problemem, chocia¿ z drugiej martwiê siê czy on pokona Emiliano Mercado del Toro (jeszcze zosta³o 112 dni, wiêc siê strasznie o niego bojê )
A co do najstarszej ¿yj±cej trójki to:
Besse Cooper: ju¿ pokona³a Christiana Mortensena, tak¿e jej ¶mieræ by mnie ¶rednio zmartwi³a.
Dina Manfredini: 115. urodziny ma ju¿ za sob±, tak¿e moim zdaniem ona ju¿ swoje zrobi³a, wiêc jej ¶mieræ by mnie ju¿ w ogóle nie zmartwi³a (przynajmniej Jiroemon by³by najstarszym ¿yj±cym cz³owiekiem na ¶wiecie)
Jiroemon Kimura: na mi³o¶æ bosk± on musi pokonaæ nie tylko Emiliano Mercado del Toro i Christiana Mortensena, ale te¿ do¿yæ 116 lat jako pierwszy zweryfikowany mê¿czyzna w historii ludzko¶ci, tak¿e jego ¶mieræ by mnie doprowadzi³a do p³aczu
Administrator
O nie. ¦mieræ Besse to by³aby dla mnie potworna strata i wstrz±s. Skoro od wrze¶nia 2099 roku pierwsza do¿y³a 115 lat i od grudnia 2006 jest najd³u¿ej ¿yj±ca osob± tu musi teraz skoñczyæ 116 lat i oczywi¶cie tak szybko nie zaprzestaæ ale najlepiej doj¶æ do Tane Ikai. Dina Manfredini musi zaj¶æ daleko aby dla Marii Raedalelli Granoli nie by³o ³atwo jej pokonaæ. Chocia¿ jestem pewien, ¿e obecnego wieku Diny nie do¿yje. Dina musi zapisaæ siê w historii na pierwszym miejscu bo obecnie nag³y jej brak bardzo by mi zaszkodzi³. A Jiroemon du¿o ju¿ zrobi³. Nie ¿a³ujmy Jamesowi Sisnettowi tytu³u najstarszego mê¿czyzny.
Administrator
Co¶ czujê, ¿e dla ciebie strata Besse by³aby jak dla mnie strata Jiroemona. Piszesz "A Jiroemon du¿o ju¿ zrobi³. Nie ¿a³ujmy Jamesowi Sisnettowi tytu³u najstarszego mê¿czyzny" - Ja mu go po¿a³ujê . Moje zdanie na ten temat jest zupe³nie odwrotne. Jiroemon zrobi³ jak do tej pory bardzo niewiele, a mam wobec niego du¿e oczekiwania. Musi pobiæ Mortensena i do¿yæ 116 lat. Wtedy bêdê móg³ powiedzieæ, ¿e zrobi³ wiele i gdyby wtedy umar³ nie by³oby to dla mnie rozczarowaniem. A za Besse nigdy jako¶ szczególnie nie przepada³em, wiêc jako¶ jej ¶mieræ nie zrobi na mnie wra¿enia. Oczywi¶cie chcia³bym, ¿eby do¿y³a 116 lat i zasz³a jak najdalej. Ale có¿, jest po prostu zwyk³± Amerykank± jakich wiele w¶ród ss. A taki Jiroemon to ewenement. Bo w koñcu ilu masz mê¿czyzn ss o takim potencjale? Byæ mo¿e w tym dziesiêcioleciu nie bêdzie równie silnego mê¿czyzny co on, który by³by zagro¿eniem dla Mortensena, lub mê¿czyzn±, który jako pierwszy bêdzie mia³ szanse do¿yæ 116 lat. I jeszcze jedna uwaga, gdyby Jiroemon umar³ to najstarszym ¿yj±cym mê¿czyzn± zosta³by Józef Kowalski, nie James Sisnett.
Administrator
Tak, ale poka¿ mi Józefa na li¶cie GRG. Ja wierzê w jego wiek, ale to za ma³o. Tak samo wówczas mo¿na by³oby uznaæ na najstarszego João da Rosê.
Jiroemon ma³o zrobi³?
- osi±gn±³ 115 lat
- jest trzecim w historii mê¿czyzn±
- 27 w historii cz³owiekiem
- nosi tytu³ NMN¦ od ponad roku
- ostatni zweryfikowany ¿yj±cy mê¿czyzna z lat 1800 i to nie 1898 nie 1899, ale 1897 rok
- nosi tytu³ najstarszej osoby w Azji
I bêdzie jeszcze parê innych osi±gniêæ. Oprócz niego zagro¿eniem dla Mortensena jest James McCoubrey i Arturo Licata.
Besse musi wycisn±æ z siebie ile da, bo potzrebujemy kilku osób (w tym i Jiroemona) , którzy rozdziel± Hongo , Bolden ,Ikai itp. Pierwsza trójka ma szanse, ale u reszty jest za³amanie.