Nastolatek
W wieku 109 lat zmarł Antoni Wojciechowski z Robczyska, najstarszy mieszkaniec powiatu leszczyńskiego i Wielkopolski. Pogrzeb odbędzie się w sobotę 21 maja w Pawłowicach.
Antoni Wojciechowski urodził się w 1906 r. w Rydzynie. Do wybuchu II wojny światowej pracował w Państwowej Szkole Budowlanej w Lesznie. W kampanii wrześniowej 1939 r. walczył w okolicach Skarżyska-Kamiennej i Iłży. Znalazł się w przejściowych obozach jenieckich w Kielcach i Częstochowie, potem trafił do stalagu pod Magdeburgiem.
Po wojnie Antoni Wojciechowski założył rodzinę i zamieszkał w Robczysku. Pracował jako nadzorca dróg i mostów w Rejonie Eksploatacji Dróg Publicznych w Lesznie, kierownik Wydziału Dróg Powiatowych i Gminnych w Prezydium Powiatowej Rady Narodowej w Lesznie i nadzorca budowlany w Spółdzielni Remontowo-Budowlanej w Lesznie. W 1972 r. przeszedł na emeryturę.
- Pan Antoni był najstarszą osobą w powiecie leszczyńskim, jedną z najstarszych w Polsce. Wielokrotnie go odwiedzałem z życzeniami urodzinowymi, niestety w listopadzie ub.r. zrobiłem to po raz ostatni – mówi starosta leszczyński Jarosław Wawrzyniak.
Pogrzeb Antoniego Wojciechowskiego odbędzie się w sobotę 21 maja o godz. 11.00 w Pawłowicach.
http://www.powiat-leszczynski.pl/aktual … wiatu.html
Ostatnio edytowany przez Thorvald (2016-05-21 07:04:43)
Administrator
Niech spoczywa w pokoju!
Nastolatek
Imponujący wiek .
Emeryt
O nie! Najstarszy nieemigrancki Polak nie żyje! Czy ja dobrze rozumiem, że Józef Żurek mając niespełna 107 lat jest najstarszym nieemigranckim Polakiem?
Stulatek
Stulatek
Nieprędko pojawi się w Polsce drugi taki długowieczny mieszkaniec. Niech spoczywa w pokoju.
Emeryt
Wyjątkowo smutna wiadomość, zmarł w nocy z 19 na 20 maja. Niech spoczywa w pokoju.
Emeryt
Przeme napisał:
Wyjątkowo smutna wiadomość, zmarł w nocy z 19 na 20 maja. Niech spoczywa w pokoju.
To jak wpiszę do listy najstarszych Polaków z datą śmierci czy 19 czy 20 maja?
Emeryt
Proponuję poczekać.
Emeryt
Później mogę zmienić bo na liście jest zarówno 19 i 20 maja.
Nastolatek
Kto jest teraz "najstarszym" polakiem ?
Nastolatek
Józef Żurek, ur. 31.08.1909 r.
Emeryt
Przeme napisał:
Proponuję poczekać.
Wiadomo już jaka była dokładna data śmierci?
Stulatek
IrvingKahn napisał:
Przeme napisał:
Proponuję poczekać.
Wiadomo już jaka była dokładna data śmierci?
Emeryt
Ok dzięki tylko dlaczego wpisujesz Józefa Gieczewskiego? Przecież on był chyba młodszy? Kiedyś było na liście lecz został skreślony po wpisie chyba Przemka właśnie ze względu na zawyżony wiek.