Stulatek
Z bólem serca informuję, że najstarsza mieszkanka Stanów Zjednoczonych i najstarsza zweryfikowana mieszkanka świata, Jeralean Talley zmarła wczoraj w nocy we śnie.
Nigdy o niej nie zapomnimy. Do końca sprawna fizycznie, pełna pogody ducha, gotowa dzielić się swoją mądrością życiową z młodszymi.
Niech Spoczywa w Pokoju [*]
Emeryt
Nie mogę w to uwierzyć, dla mnie to duży żal i smutek. Liczyłem na to, że skończy jeszcze 116 lat i miesiąc a potem 117 i więcej. Tutaj wszystko nagle prysło. [*]
Emeryt
Kto by przypuszczał, że Susannah Jones będzie najstarsza. Pojawiła się wielka szansa prze Europejką na tytuł WOP.
RIP Jeralean Talley.
Emeryt
Jones doczekała tytułu mimo, że była w gorszym stanie zdrowia i nawet myślałem, że Talley dożyje śmierci Jonesa - myliłem się.
Nastolatek
oj wielka to strata, RIP
Emeryt
Jak pisze angielska Wikipedia, Talley przebywała w szpitalu przez tydzień i modliła się aby nie cierpiała przed śmiercią i podobno zmarła spokojnie we śnie w domu.
On June 17, 2015, Talley died at home after a week of hospitalization. She had prayed not to suffer before death, and reportedly died peacefully.
Emeryt
Pogrzeb odbędzie się 27 czerwca w kościele New Jerusalem Missionary Baptist Church w Inkster, gdzie chodziła do kościoła.
Nastolatek
Odchodzą ostatnie osoby urodzone w XIX wieku, obawiam się, że w niezbyt dalekiej przyszłości najstarszym człowiekiem zostanie osoba urodzona już w XX wieku, ale cóż taka kolej rzeczy.
Nastolatek
Nie mam na myśli tutaj akurat 2015 roku, ale w 2016 roku to już całkiem prawdopodobne...
Nastolatek
Zmarła superstulatka, w której pewnie nie tylko ja, ale i spore grono forumowiczów pokładało nadzieje na podbicie jeszcze paru miejsc na liście, jak choćby Jiroemona Kimury i Besse Cooper. Choć względnie sprawna i pogodna kobieta o silnym charakterze, to starości się nie oparła, w tym wieku śmierć jest niezwykle nieobliczalna. Miło mi było, że to właśnie ona dzierżyła tytuł najstarszej żyjącej, udowadniała, że nawet 116 latka może się dobrze sprawować. Ciepło będę ją wspominać.
Emeryt
jaro88 napisał:
Nie mam na myśli tutaj akurat 2015 roku, ale w 2016 roku to już całkiem prawdopodobne...
Tak, to się wydaje prawdopodobnie. Mamy tylko 5 osób z XIX wieku.
Nastolatek
117 lat to wiek który już nikt nie osiągnie .
Administrator
Liam napisał:
117 lat to wiek który już nikt nie osiągnie .
Zgadzam się.