Administrator
Oj, oby Emma nie zawali³a sprawy. Jest ju¿ ostatni± osob± ur. w 1899, która mo¿e skoñczyæ 114 lat. Je¶li jej siê uda, bêdzie 6. osob± z tego roku. Ale przede wszystkim pierwsz± od czasów Venere Papo W³oszk± która skoñczy 114 lat i trzeci± tak± w historii. Dzi¶ wchodzi na 100. miejsce TOP100 osi±gaj±c wiek Hatsue Ono.
18 listopada - poziom Freda Hale - 113 lat 354 dni
28 listopada - poziom Marii Granoli - 113 lat 364 dni
29 listopada - 114. urodziny. -^
Administrator
Mam z³e przeczucia co do niej, tzn. mo¿e skoñczyæ podobnie jak wiêkszo¶æ ss którzy w tym wieku jeszcze chodzili (Mamie Rearden, Grace Jones, Maria Redaelli-Granoli).
Administrator
Z Grace Jones co¶ mi nie pasuje. Ostatnie jej zdjêcia pochodz± z Bo¿ego Narodzenie zesz³ego roku. Wówczas by³a na wózku. To jak mog³a upa¶æ?
Niech Emma skoñczy 114 lat to ju¿ bêdê spokojniejszy.
Administrator
Te¿ mi siê to wydaje dziwne, bo my¶la³em, ¿e jest przykuta do wózka. Ale £ukasz mówi, ¿e mog³a te¿ chodziæ. Na to te¿ wygl±da, bo przecie¿ nie da siê upa¶æ siedz±c ca³y czas na wózku.
Administrator
Emma ma dzi¶ 113 lat 354 dni - poziom Freda Hale.
Administrator
A ju¿ we wtorek wyrówna rekord Virginii Dighero
Stulatek
Ona ma wielkie szanse na pokonanie rekordu Venere Pizzinato.
Je¿eli tylko utrzyma takie zdrowie to za rok bêdziemy siê cieszyæ ze 115 latki w Europie.
W wieku 114 lat porusza siê samodzielnie w swoim pokoju, ale dobrze ¿e s± obok niej ludzie, którzy jej pomog±, tak na filmie.
Trzeba przyznaæ, ¿e d³ugo¶æ ¿ycia rzeczywi¶cie siê wyd³u¿a.
Sami spójrzcie jakich teraz silnych cia³em i duchem ss mamy:
- Jeralean Talley w USA
- Emma Morano Martinuzzi we W³oszech
- Gertrud Henze w Niemczech
- Fanny Godin w Belgii
Oni mog± pobiæ narodowe rekordy d³ugowieczno¶ci w swoich krajach.
Administrator
Do pokonania rekordu W³och jeszcze d³uga droga, ale wierzê, ¿e jej siê uda. Wcze¶niej, w czwartek wejdzie do TOP20 najstarszych Europejczyków w historii z tego co widzê.
Administrator
Je¶li nie upadnie i nie z³apie jakiej¶ infekcji to siê jej pewnie uda. Pamiêtajmy, ¿e gdy by nie Dina Manfredini, USA nie mia³oby jednej 115-latki , a to Europa zrodzi³a Dinê.
Emeryt
Wg mnie szanse na pokonanie rekordu krajowego w¶ród tych czterech wymienionych przez Ciebie Panie Wenzeslausie osób wynosz± nastêpuj±co:
Jeralean Talley - USA: 3,9%
Emma Morano-Martinuzzi - W³ochy: rekord Venere: 82% rekord Diny: 52,6%
Gertrud Henze - Niemcy: rekord Marii Laqui: 62,8% rekord Augusty Holtz: 5,2%
Fanny Godin - Belgia: 34,6% (mam z³e przeczucia, mia³em kiedy¶ sen, ¿e ona umrze w styczniu 2014)
Administrator
Dzi¶ Emma pobi³a wiek Catheriny Hagel i osiaga wiek Arbelli Ewing - 114 lat 9 dni.
Stulatek
Emma Morano jako 5 Najstarsza Obywatelka Ziemi wesz³a w 2014
Doros³y
Emma Morano, Fanny Godin, Gertrud Henze - wydaje mi siê ¿e wszystkie 3 pobij± ogólnokrajowe rekordy d³ugowieczno¶ci, Jeralean Talley mimo ¿e jest w fantastycznym kszta³cie bêdzie bardzo ciê¿ko bo w USA rekord jest potwornie wy¶rubowany. Co do Emmy moje obawy budzi tylko jej samodzielno¶æ i zwi±zane z tym spore ryzyko upadku. Taka Misao siedzi w wózku inwalidzkim, jej mobilno¶æ, wykonywanie podstawowych czynno¶ci s± znacznie ograniczone ale dziêki temu ryzyko upadku minimalne, robi te¿ wra¿enie filmik na którym wokó³ niej krêc± siê osoby w maseczkach co znaczy ¿e dbaj± w tej Osace o sterylno¶æ i o to aby nie za³apa³a ¿adnej infekcji. Tymczasem w wypadku Emmy to co stanowi najwiêksz± oznakê jej zdrowia - samodzielno¶æ mo¿e siê niestety obróciæ przeciwko niej. Kto wie czy gdyby Jeanne Calment po upadku nie musia³a je¼dziæ na wózku do¿y³aby ponad 122 lat ? Ale to ju¿ raczej gdybanie
Stulatek
W dodatku Emma czasem przyjmuje go¶ci.
Jest zima, we W³oszech co prawda bardzo ³agodna, ale istotnie - Japoñczycy wykazuj± pedantyczn± dba³o¶æ.
I nic dziwnego bo Misao jest ostatni± Japonk± ur. przed 1900 rokiem.
Ale trzeba dodaæ, ¿e Emma jest w fenomenalnej formie jak na 114 lat.
Doros³y
Ca³e szczê¶cie ¿e ta zima jest wyj±tkowo ³agodna w Europie w tym i w W³oszech, ciep³a jest równie¿ w Japonii co zwiêksza szansê przetrwania tej pory roku przez ss. Zupe³nie odwrotnie jest za to w USA i Kanadzie gdzie mamy rekordowe mrozy, nawet w dosyæ ciep³ym w porównaniu do miast Polski Nowym Jorku temperatura potrafi³a spa¶æ do -15C a w Chicago do -25C ju¿ nie mówi±c o Kanadyjskich miastach, fale zimna i nocne przymrozki schodz± a¿ po Florydê ! SS z tamtych zak±tków ¶wiata musz± siê strzec