#1 2013-06-06 18:18:55

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

Biografie superstulatków - Leila Denmark M.D. 1898-2012

Mój setny post po¶wiêcê szczególnej postaci, która jest moim najwiêkszym autorytetem.

http://leiladenmark.inmemoriam.org/images/pages_images/7448/1333831982_0.jpg
Leila Denmark M.D. 1898-2012, amerykañska pediatra i superstulatka

Leila Denmark urodzi³a siê 1 lutego 1898 w Portal w stanie Georgia.
Amerykañska pediatra, wspó³twórczyni szczepionki przeciwko pa³eczce krztu¶ca.
Autorka ksi±¿ek z tematyki medycyny dzieciêcej. Znana równie¿ z d³ugowieczno¶ci.

W 1922 Leila Daughtry ukoñczy³a Tift College w Forsyth i podjê³a pracê nauczycielki w szkole w Acworth.
Wkrótce jednak podjê³a studia medyczne w Kolegium Medycznym w Augusta.
Dyplom lekarza uzyska³a w 1928 jako jedyna kobieta na swoim roku i trzecia w ca³ej historii uczelni.
Pocz±tkowo pracowa³a w szpitalu dzieciêcym Egleston Hospital, a od 1931 prowadzi³a prywatn± praktykê.
W 1932 zajmowa³a siê epidemi± krztu¶ca.
Badania Denmark pozwoli³y na wyprodukowanie szczepionki przeciwko pa³eczce krztu¶ca (Bordetella pertussis).
Rezultaty swoich badañ opisa³a na ³amach pisma "American Journal of Diseases of Children" (Studies in Whooping Cough: Diagnosis and Immunization – 1936, Whooping Cough Vaccine – 1942).
Za zas³ugi w tej dziedzinie uhonorowana Nagrod± Fishera w 1935.
W 1971 opublikowa³a ksi±¿kê Every Child Should Have a Chance.
Zawar³a w niej swoj± filozofiê postêpowania z dzieæmi, m.in. jako jedna z pierwszych lekarzy zwróci³a uwagê na szkodliwo¶æ palenia tytoniu w obecno¶ci dzieci. Krytykowa³a równie¿ przyjmowanie narkotyków oraz picie kawy i alkoholu przez kobiety w ci±¿y.
Za niezdrowe uznawa³a picie mleka krowiego jak równie¿ soków, które zaleca³a zastêpowaæ owocami.
W 1953 otrzyma³a w Atlancie tytu³ "Kobiety roku", a w 2000 honorowy doktorat Emory University.
Przed przej¶ciem na emeryturê w maju 2001 w wieku 103 lat, by³a najstarszym praktykuj±cym lekarzem na ¶wiecie.
Wkrótce potem napisa³a kolejn± ksi±¿kê, wydan± w 2002, zatytu³owan±: Dr. Denmark Said It!  Advice for Mothers from America's Most Experienced Pediatrician.

Dr Denmark jest równie¿ znana z d³ugowieczno¶ci.
Umieraj±c w roku 2012, by³a wed³ug Gerontology Research Group czwart± najstarsz± osob± na ¶wiecie oraz 83 w historii.
Mia³a 114 lat i 60 dni.

Kontakt: superstulatek110@interia.pl

#2 2013-06-06 20:23:02

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

Re: Biografie superstulatków - Leila Denmark M.D. 1898-2012

Leila zaleca piæ tylko wodê mineraln± niegazowan±
Oczywi¶cie z daleka od alkoholu.
Dlatego jestem abstynentem, nie pijê kawy, ani soków chyba ¿e w owocach
Soki ewentualnie rozcieñczam wod± mineraln± niegazowan± w stosunku 1:1
Ale co do mleka krowiego to nie zgadzam siê z Leil±

#3 2013-06-06 20:52:19

Mike Imich

Administrator

Soki pijê tylko stuprocentowe przewa¿nie Tymbark, albo Hortex, te które nie s± stuprocentowe to nie soki, a napoje, które s± sztucznie s³odzone i zawieraj± chemiê. W ogóle to g³upota moim zdaniem, dlaczego soki nie, ale ca³e owoce ju¿ tak. Z alkoholem te¿ siê nie zgadzam. Wiadomo, ¿e jak kto¶ jest alkoholikiem i pije na umór to jest szkodliwe, ale co innego picie lampki wina do posi³ku, albo kieliszek wódki - w umiarkowanych ilo¶ciach nie szkodzi, a jest wrêcz zdrowy. Sam czasami pijê alkohol, ale raczej rzadko. Jak ju¿ to zdarza mi siê wypiæ góra jeden kielich wina, raz na jednej imprezie u s±siada wypi³em nieca³e 7 kieliszków wódki i czu³em bardzo dobrze. Narkotyków, czy papierosów nigdy nie przyjmowa³em i przyjmowaæ nie zamierzam, bo to trucizna, chocia¿ tacy panowie z The Rolling Stones nic sobie z tego nie robiê, a maj± ju¿ po 70 lat. Je¿eli chodzi o kobiety w ci±¿y to absolutnie - ¿adnych u¿ywek, dla mnie to oczywiste. Wodê mineraln± pijê w do¶æ du¿ych ilo¶ciach, zw³aszcza w upa³y. Mleko pijê codziennie, kawê najczê¶ciej zbo¿ow±, chocia¿ zdarza mi siê te¿ zwyk³±.

Byæ zwyciê¿onym i nie ulec to zwyciêstwo, zwyciê¿yæ i spocz±æ na laurach - to klêska.
Józef Pi³sudski

#4 2013-06-07 07:29:00

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

A nie powiniene¶ Michael bo jeszcze jeste¶ niepe³noletni
Ja w ka¿dym razie nie czujê potrzeby picia alkoholu w ¿adnej postaci.
Piwo mnie obrzydza. Czujê wstrêt do samego jego zapachu. Kojarzy mi siê z woni± meneli, którzy stoj± pod monopolowym, marnuj± swoje ¿ycie i rodziny je¶li j± jeszcze maj±...
Wódka 40 % to najszybsza droga ¿eby siê schlaæ choæ przyznam ¿e kilkoro ss (np. Walter Breuning, Józef Kowalski) spo¿ywa³o niewielkie ilo¶ci alkoholu przed snem. Czy to by³a wódka?
Lubiê jedynie z tego zestawu czerwone wino pó³s³odkie. Tato w niedziele mi proponowa³ niegdy¶ ale od jakiego¶ czasu kompletnie straci³em potrzebê i nie pijê w ogóle.

Kawê raczej odradzam choæ nie mam nic do zbo¿owej - jest zdrowsza i nie zawiera du¿ych ilo¶ci kofeiny.
Herbatê pijê czêsto. Ale nie polecam bardzo mocnej herbaty. Raczej tak± ¶redniozaparzon± jak± pij± Japoñczycy
Mleko i produkty mleczne spo¿ywam codziennie i nie ma mowy bym zrezygnowa³ gdy¿ stanowi± niezawodne ¼ród³o witaminy D, która odpowiada za gospodarkê wapniowo-fosforanow±.
Witamina D3 nie dopuszcza do utraty fosforanów z moczem i wp³ywa na w³a¶ciw± mineralizacjê ko¶ci a przecie¿ pierwsze co wysiada superstulatkom to w³a¶nie uk³ad ruchu i potem s± przykuci do ³ó¿ka/wózka co niew±tpliwie odbiera im si³y witalne i chêæ ¿ycia ze wzglêdu na brak gimnastyki. Ruch to czynnik który ka¿dorazowo wyd³u¿a ¿ycie. Mój dziadek, który wychowa³ siê na wsi w Podlaskiem ¿y³ na mleku krowim ¶wie¿o wydojonym. I w wieku 76 lat gra ze mn± w krêgle i chodzi po górach.
Dlatego picie mleka uwa¿am za bardzo wa¿ne najlepiej jest je po³±czyæ z owsiank± stanowi to bardzo po¿ywne ¶niadanie, które powinno byæ posi³kiem najwa¿niejszym, który ma daæ energiê na ca³y dzieñ. Jednocze¶nie takie ¶niadanie jest na tyle po¿ywne ¿e eliminuje g³ód i w ten sposób nie podjadamy miêdzy posi³kami, gdy¿ mo¿e to byæ przyczyn± nadwagi/oty³o¶ci

Co do soków - Tymbark odrzuci³em ze wzglêdu na zawarto¶æ cukru ponad 10g na 100ml. Praktycznie pijesz napój zawieraj±cy w 10% cukier.
Nie powinno siê spo¿ywaæ du¿o cukrów prostych kosztem cukrów z³o¿onych, które s± potrzebne do prawid³owego funkcjonowania metabolizmu a znajdziesz je w³a¶nie w owocach. My Polacy, mieszkañcy Europy Pó³nocnej powinni¶my spo¿ywaæ te owoce, które rosn± na naszej szeroko¶ci geograficznej naturalnie czyli jab³ka, gruszki, czere¶nie, truskawki.
Cytrusy z po³udniowej Europy s± dobre dla ludów ¶ródziemnomorskich, nie odmawiam tak¿e ja ich sobie ale nie stanowi± codziennej diety.
Tymbark polecam przynajmniej zast±piæ takim, która ma mniej cukru np Garden (o ponad po³owê mniej cukru i 19kcal/100ml) (Tymbark 44kcal/100ml)

A najlepiej rozcieñczyæ w stosunku 1:1 wod± mineraln± niegazowan± co skutecznie gasi pragnienie i sprawia, ¿e przyjmujesz o po³owê mniej cukru.
To przeczyta³em w Men's Health.

Miêso te¿ powinno siê spo¿ywaæ jako element zbilansowanej diety ale mniej t³ustej wieprzowiny a wiêcej innych gatunków.
Najlepsze s± i tak ryby. Wikingowie gdziekolwiek nie przyp³ynêli, zawsze jedli ryby

I du¿o ruchu - ruszajcie siê ludzie to bardzo wa¿ne. Pobudza kr±¿enie, zmniejsza ryzyko chorób serca.
                     I wydzielaj± siê endorfiny, hormony szczê¶cia - to jest Zdrowie Ducha
I du¿o pracy umys³owej - po³±czenia komórek nerwowych, sprawiaj± ¿e zmniejsza siê ryzyko demencji starczej, sklerozy i choroby Alzheimera. (czy ss na to cierpi±?)
Nie! bo gdyby tak by³o to poza pojedynczymi przypadkami nikt z nich by nie do¿y³ 110lat tylko zmar³ wcze¶niej

I to co powiedzia³ Walter Breuning - b±d¼ dobry dla innych ludzi i zawsze postêpuj zgodnie z sumieniem.
To jest ostateczny rodzaj zdrowia o który trzeba zadbaæ - Zdrowie Ducha.
Stoicyzm, wewnêtrzna harmonia - na tym zbudowano wiêkszo¶æ religii wspó³czesnego ¶wiata.

To moja recepta na d³ugowieczno¶æ.
I prawdziw± nie¶miertelno¶æ

#5 2013-06-07 08:14:46

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

Te które mi mama robi

Spoko zapytam siê jej

£oso¶ to bardzo dobry wybór - moja ulubiona

#6 2013-06-07 09:26:39

Mike Imich

Administrator

Dr VVenceslaus napisał:

A nie powiniene¶ Michael bo jeszcze jeste¶ niepe³noletni

Oj tam, jeszcze 4 miesi±ce. Niektórzy z mojej klasy to do upad³ego chlej±, tak dla ciekawostki - mam w klasie dwóch twoich rówie¶ników. Co do piwa, ja te¿ go nie lubiê - jakie¶ takie gorzkie i wydaje mi siê, ¿e nie ma ¿adnych w³a¶ciwo¶ci zdrowotnych. Wódki nigdy nie pijê ¿eby siê schlaæ, tylko kulturalnie.

Mój s±siad, ten podobny do Arturo Licaty, chleje, je t³usto, je¼dzi³ kiedy¶ po pijanemu, a¿ mu nawet kiedy¶ prawo jazdy zabrali. Pije, awanturuje siê z rodzin± (chyba chodzi o pieni±dze), tak ¿e s³ychaæ u mnie w domu, to by³o z dwa lata temu, teraz ju¿ siê uspokoi³. Nieraz go widzia³em w akcji jakie g³upoty po pijaku potrafi wygadywaæ (o seksie, ró¿ne takie zbere¼ne ¿arty), kiedy¶ do mojej mamy z takimi tekstami, ale to ju¿ by³o dosyæ dawno. Teraz ma 70 lat, gêba czerwona jak pomidor, a zdrowy jak koñ, i wygl±da jakby spokojnie by³ w stanie do¿yæ co najmniej 90, nawet 100. Dla porównania, jedna z moich prababci nigdy nie pi³a, nie pali³a a zmar³a w wieku 52 lat.

Ale Tymbark 100% chyba nie ma tyle cukru? Czyta³em, ¿e ma tylko cukier naturalnie wystêpuj±cy w owocach, no chyba, ¿e k³ami±.

Ja siê przyznam, ¿e zdarza mi siê podjadaæ miêdzy posi³kami, ale nic sobie z tego nie robiê, bo jestem szczup³y i raczej nic tego nie zmieni, chocia¿ kiedy¶ by³em gruby, jak jeszcze mia³em 6-10 lat. Nieraz zdarza mi siê zje¶æ ca³± tabliczkê gorzkiej czekolady, czasem pó³tora, ale tylko gorzkiej, s³odka jest dla mnie za s³odka.

Z ryb to jem przewa¿nie w puszkach z olejem, albo wêdzone. Kiedy¶ pi³em tran. Chyba nied³ugo zacznê znowu.

Dostêp do ¶wie¿ych owoców takich jak truskawki, jab³ka, czere¶nie mam, bo obok mnie jest sad, warzywa te¿ mam swoje, swoje jajka (znaczy od kur), i miêso ze swoich ¶wiñ.

Doktorku, herbatê s³odzisz?

Byæ zwyciê¿onym i nie ulec to zwyciêstwo, zwyciê¿yæ i spocz±æ na laurach - to klêska.
Józef Pi³sudski

#7 2013-06-07 10:40:41

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

S±siad podobny do Arturo Licaty.
http://sicilyweb.com/foto/1886/1886-03-14-27-5878.jpg

Fajnie ¿e masz w klasie moich rówie¶ników
A tego ¿e masz sad i kury i ¶winie to pozazdro¶ciæ. Ja mieszkam na przedmie¶ciach, ogródek ma³y
3 grusze i jedn± czere¶niê otaczamy wrêcz czci±
Je¶li nie liczyæ grz±dki truskawek. To mój dziadek wychowa³ siê na wsi (prawdziwej wsi na Podlasiu)

Nie s³odzê

Ciasta te¿ nie jem. Nawet na urodziny. Tak jak Leila Denmark, która odmówi³a ciasta na 100 urodziny (pó¼niej równie¿)

#8 2013-06-07 10:53:16

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

To powinno pokrzepiæ wszystkich amatorów czystej

Oto rosyjska niezweryfikowana superstulatka

Prawdopodobnie starsza ni¿ Jeanne Calment. Utrzymywa³a ¿e ma 132 lata.

http://www.inquisitr.com/wp-content/2012/10/Worlds-oldest-person-dead-at-132.jpg

#9 2013-06-07 10:56:29

Mike Imich

Administrator

Kiedy¶ s³odzi³em kawê, czy herbatê, ale teraz ju¿ nie. Lepiej mi smakuje bez cukru. Z cukrem jest strasznie md³a i jaka¶ taka nijaka, jakbym pi³ wodê z cukrem. Bez cukru - wtedy czuæ, ¿e to herbata/kawa.

Mama stwierdzi³a, ¿e jest s± podobni jak zobaczy³a zdjêcie Arturo Licaty i nie mog³a uwierzyæ, ¿e ma na nim 108 lat. 12 stycznia 2013 zrobi³em kilka zdjêæ i nagra³em ukradkiem kilka filmów z jego opowie¶ciami na domówce u drugiego z s±siadów. Mo¿na siê nie¼le u¶miaæ, ale zamieszczaæ chyba nie bêdê.

Co do tej Rosjanki, na pewno nie mia³a 132 lat, ale na minimum 110 spokojnie wygl±da.

Józef Pi³sudski

#10 2013-06-08 19:48:57

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

hmm moi rodzice wiedz±, ¿e je¶li chodzi o ciasto to na mnie nie ma co liczyæ
Ale jak mam urodziny i tak robi± tyle ¿e dla siebie i ciesz± siê z tego powodu - wiêcej dla nich

#11 2013-06-08 22:09:47

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

W okresie dojrzewania i przyspieszonego wzrostu jedzenie w wiêkszych ilo¶ciach jest nawet wskazane.
Dla dzieci z nadwag± okres dojrzewania jest wyj±tkow± szans± na wypracowanie korzystnego BMI,
poniewa¿ wówczas olbrzymie ilo¶ci energii s± wydatkowane na procesy wzrostowe i przemiany zachodz±ce w organizmie zwi±zane z dojrzewaniem p³ciowym.
Ale po zakoñczeniu okresu przyspieszonego wzrostu trzeba niestety ponownie zwracaæ szczególn± uwagê na to, co siê je, poniewa¿ ju¿ cz³owiek nie ro¶nie w wzwy¿.
Mam znajomych którzy jako dzieci byli grubi, potem cudownie wyszczupleli lecz niestety ich niekorzystne nawyki ¿ywieniowe i s³aba aktywno¶æ fizyczna spowodowa³y, ¿e znów przyjêli sylwetkê "gruszki" co w m³odym wieku jest niekorzystne g³ównie z powodów estetycznych ale pó¼niej mo¿e skutkowaæ mia¿d¿yc± i innymi chorobami kr±¿enia oraz... depresj±.

#12 2013-06-10 20:52:55

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

MichaelKimura to co mówisz o tym w jakim naturalnym otoczeniu ¿yjesz robi wra¿enie.

Mogê tylko wiedzieæ w której czê¶ci Polski ludzie wci±¿ ¿yj± w zgodzie z natur±?

Wierzê, ¿e to stanowi walny czynnik d³ugowieczno¶ci

#13 2013-06-11 08:37:03

Mike Imich

Administrator

No ja jestem z takiej ma³ej wsi (ok. 300 mieszkañców, chocia¿ teraz ta liczba siê zwiêksza, bo coraz wiêcej ludzi siê tu buduje), ok. 20 km od Poznania. Niedawno zosta³a ko³o mnie wybudowana autostrada na Euro 2012, plus tego jest taki, ¿e nie je¿d¿± mi pod nosem jakie¶ tiry itp. i ogólnie jest ciszej. S±siad i jeszcze dwóch ludzi we wsi, ma konie. S±siad prowadzi szkó³kê je¼dzieck±, kiedy¶ z babci± zawsze odwiedza³em padok - tak mówi siê na ogrodzenie, na które wyprowadza siê konie ze stajni. Babcia od ma³ego bardzo kocha³a konie, wielokrotnie opowiada³a mi o swoim ojcu, który konie hodowa³ i o przygodach z dzieciñstwa z nimi zwi±zanych. Wokó³ mojego domu jest du¿o ³±k, pól, lasów, chocia¿ teraz ich liczba siê trochê zmniejszy³a kosztem budowy autostrady, ale tylko z jednej strony. Z drugiej nadal klimatyczne pasmo pól, ³±k, dró¿ek, lasków, no i jest rzeczka.

Dla ciekawostki, s±siad podobny do Arturo Licaty hodowa³ kiedy¶ strusie.

Józef Pi³sudski

#14 2013-06-11 10:53:46

Waenzeslaus

Stulatek

47793472

No patrz a ja my¶la³em ¿e jeste¶ z Polski Wschodniej.
Ja mieszkam w mie¶cie ¶redniej wielko¶ci na pó³nocy województwa ¦l±skiego chocia¿ rodzina babci pochodzi z Wileñszczyzny, sk±d ich wysiedlono

60 tys. mieszkañców, pó³nocna dzielnica znajduje siê w lesie.
Tam te¿ jest go¶æ, który hoduje strusie a przynajmniej jeden mi wpad³ w oko.
Po³owê administracyjnej powierzchni miasta stanowi las. Super miejsce na wyprawy rowerowe.
Niedaleko jest te¿ autostrada A1 - trójpasmowa duma Polski. Marzy mi siê pojechaæ ni± kiedy¶ na Pomorze
Cieszê siê tylko ¿e nie mieszkam w GOP, ale to te¿ zale¿y od dzielnicy, bo nawet w centrum zdarzaj± siê zielone oazy. Tam jest teraz restrukturyzacja przemys³u. Za nied³ugo bêdzie jak Ruhrgebiet.

#15 2013-06-11 12:10:19

Mike Imich

Administrator

Ojciec mojej babci urodzi³ siê na Ukrainie. Ju¿ kiedy¶ o tym opowiada³em, ale ciebie jeszcze nie by³o na forum. Pradziadek Jan ¦wiês zmar³ w 1963, kiedy babcia mia³a 14 lat. W ogóle rodzina ze strony babci Janiny (1949-2012) ¿y³a bardzo krótko. Ojciec babci - 56, matka - 52, przyrodni brat - ok. 50, przyrodnia siostra - 40, brat jej ojca - 47, dwaj kuzyni - jeden ok. 40-50 zmar³ w latach 80, drugi w listopadzie 2009 na miesi±c przed 65. urodzinami. Za to babcia mojej babci ¿y³a d³ugo, bo ³adnie ponad 90, nie wiem dok³adnie ile. Wiem, ¿e to nie temat na takie rozmowy, ale muszê o tym poopowiadaæ. Trochê bardziej d³ugowieczna jest rodzina ze strony dziadka Ignacego, którego rodzice ¿yli 70 lat (ojciec) i 82 lata (matka). Jednak rodzina ze strony mojego ojca przegrywa zdecydowanie z rodzin± matki, w której do¿ywanie 80-90 lat jest na porz±dku dziennym. ¯ebym tylko ja przej±³ te dobre geny, a nie z³e.

Józef Pi³sudski

Stopka forum

RSS